Já & svět & hned

Jak jsem slíbila, pokračuji : ). Aby vám tento příspěvek dával smysl, je dobré přečíst si první díl carbon footprint a pak už můžete vesele objevovat vlastní potenciál na téma, když chceš změnit svět, začni měnit sebe právě teď!

Mám vypozorováno, že není možné všechny činnosti začít 100% plnit ze dne na den. Je to spíš dlouhodobý proces, který se stává součástí každého našeho dne. Háček může být, pokud žijete ve společné domácnosti s více jedinci, kteří třebas nejsou stejně naladěni a nadšeni vaší novou vizí.

Mám vyzkoušené, že můžete být dobrým příkladem, který se po nějaké době začne vrývat do paměti ostatním. Prostě tam něco uvízne a začnou taky. Však i malé děti se naučí nejvíce nápodobou dobrou i špatnou : )))

Tahák, jak na trvalou udržitelnost:

VÍŠ CO JÍŠ ?

Co je přirozené, přírodní, čerstvé prospívá tobě a přírodě taky. Ajurvéda se řídí třemi základními kvalitami, které určují zastoupení potravin v našem jídelníčku. Jedná se o kvalitu harmonie Sattva, kvalitu vášně Rajas a kvalitu netečnosti Tamas. Z našeho pohledu zdravého stravování bychom se měli soustředit na první dvě, tedy Sattvu a Rajas.

PŘEMÝŠLEJ CO A KDE A PROČ NAKUPUJEŠ

Nakupuj sezónní a lokální produkty. Renovuj, oprašuj. Znáte slova SLOU DAYS, SLOW FASHION, UPCYCLE? Podívejte se na blížící se letošní PROGRAM v Praze.

PODPORUJ ČISTOU ENERGII

Hledej lokální zdroje energie, kterou čerpáš pro svoji domácnost.

DOPŘEJ SI VÍCE ZELENINY

Pěstuj si jednoduché druhy zeleniny, které zvládneš. Jde to i ve městě, třeba na balkóně nebo v městské komunitní zahradě. Pomůže to tvému tělu i planetě.

NAUČ SE CESTOVAT CHYTŘE

Jezdi někdy na kole. Svez se s někým autem. Veřejná doprava dopřává odpočinek v podobě čtení nebo poslechu, o které se jako řidič ochuzuješ.

PŘIDEJ SE DO HODINY ZEMĚ

2023 next year – 25 March, 8:30 pm local time zhasnou všechna světla na Zemi!

RECYKLUJ, TŘIĎ A ZMENŠUJ SVÉ ZÁSOBY

Věci, kterých se chceš zbavit, patří do tříděného odpadu. Přispěj oblečením i ostatními věcmi na charitu. Kupuj výrobky nejlépe bez obalu nebo alespoň od výrobce, který odpad recykluje.

DEJ DOPOŘÁDKU SVŮJ BYT NEBO DŮM

Je mnoho způsobů, jak můžeš šetřit energie v domě nebo bytě… Tady je pár úplně nezbytných tipů pro dnešní dobu: úsporné žárovky, úsporné hlavice do vodovodních baterií, zateplení/ izolace domu, dvojitá skla do oken, solární panely. V bytech je optimální teplota pro běžný provoz mezi 19 a 21 stupni Celsia i z hlediska zdraví nejen peněženky.

Jiné je to v případě kamen a sálavého tepla. Toto teplo opravdu dobýjí člověku baterky, je zdravé a léčivé. Nahřát se a dočerpat energii z krbu je velmi přínosné i pro psychickou pohodu.

MASO NENÍ NUTNOST

Hlavně průmyslové chovy domácích zvířat jsou velkou ekologickou zátěží. Snížení spotřeby masa prospěje tobě i přírodě. Pokud si občas dopřejeme dobré maso od souseda nebo vajíčka z domácího chovu, je to v pořádku, žádné výčitky. Jen je dobré ohlédnout se zatím, jaký život měla ta zvířata, než se staly naším obědem… No a kdo to zvládne bez masa přirozeně, tomu gratuluji : )

CHRAŇ LESY A PŘÍRODU

Lesy jsou plíce naší planety. Můžeš je chránit, pokud kupuješ certifikované dřevěné výrobky s udržitelným rozvojem (př. FSC certifikát).

LÉTEJ, JEN KDYŽ JE TO NEZBYTNÉ

Když si potřebuješ doopravdy odpočinout, tak létej a dobíjej si baterky, třeba v teplých krajích. Létání je nejméně ekologický způsob dopravy. Máš možnost cestovat vlakem, lodí, pěšky, kolem, prostě jinak? Nebo místo letu dej třeba skype call se šéfem? After Covid je to již běžná praxe, která zaplaťpánbůh ušetřila mnoho cest mnoha lidem : )

Máš pocit, že v textu něco chybí? Podívej se na článek, který jsem napsala jako první na toto téma. Budeš mít ucelený přehled k trvalé udržitelnosti.